In hun verpakking staan vijf verschillende kaasschaven, rechtopstaand tegen een houten achtergrond. Elke snijmachine is verpakt in een aparte doos of plastic behuizing, waarop verschillende merknamen zichtbaar zijn. Op de middendoos staat een afbeelding die het gebruik van het product demonstreert.

Kaasschaaf kopen: waar let je op?

Heb je nog geen kaasschaaf of ben je je oude model zat omdat het versleten of bot is geworden? Dan is het tijd om een (nieuwe) kaasschaaf aan te schaffen. Om je te helpen met het maken van een doordachte keuze, heb ik een aantal zaken op een rijtje gezet om niet zomaar de eerste de beste kaasschaaf te kopen.

  • Type kaasschaaf: Er zijn verschillende soorten kaasschaven voor verschillende soorten kaas. Zachte kazen vragen om een andere schaaf dan harde kazen. Sommige schaven zijn universeel, terwijl andere specifiek zijn ontworpen voor bijvoorbeeld oude kruimelige of juist boterzachte jonge Goudse kaas. Zo heeft een kaasschaaf voor hele jonge kaas een kort blad dat voorkomt dat de zachte kaas blijft plakken aan het blad.
  • Materiaal: De materialen van het handvat van de kaasschaaf kunnen variëren van roestvrij staal tot hout of kunststof. Roestvrijstalen handvatten zijn robuuster en gemakkelijk schoon te maken, maar een handvat van hout of kunststof kan een betere grip bieden, comfortabeler zijn om te gebruiken en ook minder snel vette vlekken vertonen.
  • Scherpte van het mes: Een scherp mes is cruciaal voor het efficiënt, gelijkmatig en netjes schaven van kaas. Sommige kaasschaven hebben zelfs vervangbare messen, waardoor je de kaasschaaf nog langer zou kunnen gebruiken.
  • Dikte-instellingen: Met bepaalde kaasschaven kun je de dikte van de plakjes aanpassen door het blad te buigen. Dit is met name handig als je verschillende soorten kazen snijdt of als je de ene keer dikke plakjes wilt snijden en de andere keer liever dunne.
  • Ergonomie: Het materiaal en de vorm van het handvat zijn belangrijk voor hoe makkelijk je de schaaf gebruikt. Zoek naar een ergonomisch ontwerp dat goed in de hand ligt en waarbij je niet te veel kracht hoeft te zetten tijdens het schaven.
  • Onderhoud: Een kaasschaaf die je in de vaatwasser kunt doen is vaak een stuk makkelijker schoon te houden dan eentje die niet vaatwasserbestendig is. Let ook op de kaasresten die achterblijven op het blad, want als dat veel kaasresidu is, moet je het alsnog eerst verwijderen met de hand, zelfs als de schaaf in de vaatwasser kan.
  • Duurzaamheid: Hoewel de prijs niet altijd iets zegt over de duurzaamheid, kun je er bij je aankoop toch op letten dat je zowel kijkt naar de gebruikte materialen, het gewicht van de kaasschaaf en de prijs. Alles bij elkaar zal een kaasschaaf van rvs, met een scherp mes en een hogere aanschafwaarde, vaak langer meegaan dan een heel goedkoop model van een paar euro en een kunststof handvat.
  • Merk en prijs: Sommige bekende merken staan voor kwaliteit. Er zijn ook minder bekende merken die uitstekende producten aanbieden tegen een lagere prijs. Het is belangrijk om beoordelingen (zoals die van ons) te lezen en prijzen te vergelijken.
  • Links of rechtshandig? Een kaasschaaf heeft in principe symmetrische vormen en is daardoor zowel geschikt voor links- als rechtshandigen. Je hoeft geen speciale kaasschaaf te kopen als linkshandige.

Bronnen

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Jasper van Campen
Oprichter en productester

Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer