Een blender kun je op veel manieren inzetten: als verpulveraar, smoothiemaaker of ijsmachine. Om te kijken welke blender het beste is, heb ik alle blenders op de proef gesteld door er verschillende tests mee te doen.
Een blenderkan is hartstikke fijn, maar als hij te zwaar en te lomp is, is de pret er toch wat sneller vanaf en laat je ‘m wat vaker in de kast liggen. Daarom heb ik per blender gekeken hoeveel ze wogen en hoeveel ze wogen als de blender was gevuld met water. Ook keek ik hierbij naar het materiaal waar de blender van is gemaakt. Zo is een plastic blenderkan vaak al lichter in gewicht dan een glazen blenderkan.
Veel blenders promoten met een ijsfunctie. Dat houdt in dat je er grote blokken ijs, of eigenlijk alle harde ingrediënten, in de blenderkan stopt die de blender verpulvert tot één geheel. Ik heb de inhoud van de blender gevuld met grove stukken ijs en keken welke blender het beste de ijs vermaalt tot een goede crunch. Ook heb ik de decibelmeter ernaast gelegd, om te kijken hoe hard het geluid was wanneer de blender het ijs aan het crushen was. Zo wist ik hoeveel geluid de blender maakt wanneer het veel vermogen verbruikt.
De meesten kopen een blender vanwege 1 groot voordeel: je maakt heel eenvoudig smoothies. Ik had een recept met spinazie, banaan, melk en chiazaadjes. De chiazaadjes zijn lekker klein, waardoor je goed kan zien welke blender de ingrediënten het beste vermaalt. Ik stopte de ingrediënten in de blender, lieten dit 30 seconden lang doorgaan en keken vervolgens naar de resultaten.
Ook heb ik de smoothies een uur laten staan, zodat het water zich afscheidt van de rest van de emulsie en je goed kan zien welk apparaat het beste blendt.
Meel en water: hoe pakken deze blenders dat aan? Aangezien je een blender goed kan gebruiken voor je cakemix, je proteïne shake of je pannenkoekenbeslag, heb ik de proef op de som genomen. Ik stopte er, volgens recept, de pannenkoekenbeslag en de juiste hoeveelheid water aan toe. Vervolgens keek ik of het deeg luchtig was en goot ik het deeg door een zeef, om te kijken of er nog stukjes in achterbleven. Ook keek ik hoeveel residu achterblijft in de kan na het blenden.
Aangezien blenders vaak worden gebruikt voor smoothies, heb ik er ook een smoothie recept bij gepakt. Ik keek hoe goed de blender omgaat met bevroren fruit of harde ingrediënten. Ik stopte een mix van bevroren bosvruchten en een beetje yoghurt in de blender en haalde het goedje vervolgens door de zeef. Ik keek daarbij of er veel product achterbleef in de zeef en of er grote stukken in te vinden waren.
Blijkbaar kun je mayonaise maken in een blender. En om heel eerlijk te zijn: dat is mij niet gelukt. Als je een eidooier met mosterd, witte wijnazijn en olie in de blender gooit, hoort er na een minuutje een gevulde volle mayo uit te komen. Ik kreeg alleen een vloeibare eierdooier, omringd met olie en een flinke azijngeur.
Het liefst wil je blenden en klaar zijn. Hoe goed kan dat met jouw blender? Ik keek hoe eenvoudig ze met de hand schoon te maken waren, of ze in de vaatwasser kunnen en hoe ze reageerde op een blendsessie met een drupje sop en warm water.
Hoe gemakkelijker je blender is? Hoe groter de kans is dat je ‘m gebruikt. Gebruiksgemak varieert van de knopjes op het toestel tot aan het neerzetten van je blenderkan aan het motorblok. Ook keek ik naar de deksels die erop zaten, welke accessoires je mee kreeg en hoe duidelijk de machine vanaf het begin te bedienen is.
Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer
Keurio.nl wordt ondersteund door haar lezers. Wanneer je via links op onze site aankopen doet, kunnen we een affiliate commissie verdienen. Lees meer over wie ik ben en hoe ik review.
Copyright 2025 Keurio.nl