Zo heb ik de kledingstomers getest

Laatste update: 23 juli 2024

Een kledingstomer is een ideaal apparaat om snel even een kreukelig shirt te fatsoeneren of kleding op te frissen zonder ze te wassen. Hoewel een kledingstomer geen strijkijzer is, leek het me voor deze test toch handig om ze te testen door servetten te strijken. Dat geeft simpelweg net wat zichtbaardere resultaten dan bij het opfrissen van een shirt. Naast de strijktest heb ik ook andere dingen getest, maar welke? Je leest het hieronder.

Zo heb ik getest of de stoomreinigers goed werken

Om een meetbaar resultaat te krijgen in de stoom-/strijktest heb ik voor linnen/katoenen servetten gekozen en die met de kledingstomer gestreken. Vervolgens heb ik getimed hoelang ik erover deed en hoe sneller ik een glad resultaat had, hoe beter ik de kledingstomer heb beoordeeld. Daarnaast lette ik ook op het volgende:

  • Glijdt het mondstuk van de kledingstomer makkelijk over de stof?
  • Geeft de kledingstomer gelijkmatige stoom af?
  • Hoe makkelijk houd je de stomer vast tijdens het strijken?
  • Bereikt de kledingstomer moeilijke hoekjes en blijft het strijkresultaat behouden?

Door al deze punten te beoordelen, heb ik uiteindelijk de stomers een cijfer gegeven van 1 t/m 10 voor hun werking.

Meetbare tests: opwarm- en stoomtijd

Kledingstomers werken ongeveer hetzelfde als een stoomstrijkijzer, maar voeren geen druk uit op de stof, zoals een strijkijzer wel doet. Je gebruikt een kledingstomer vaak om ‘s ochtends nog even snel een blouse of shirt op te fluffen of juist vlak voor je naar bed gaat, om je outfit voor de dag erna klaar te hangen. 

Het is dus fijn als de kledingstomer snel opwarmt. Toch is het ook fijn als de stoomtijd niet heel kort is, zodat je ook langer door kunt stomen als dat nodig is. Het waterreservoir speelt hier een grote rol bij. Om dit te beoordelen heb ik het volgende gemeten:

  • Ik heb exact getimed hoelang het duurde voordat de kledingstomers gebruiksklaar waren.
  • Ik heb daarnaast met een timer in de hand gekeken hoelang het duurde voordat het stoomapparaat op een vol waterresvoir door kon met stomen.

Het gebruiksgemak testen

Of je een kledingstomer nu dagelijks gebruikt of juist soms, hoe makkelijk het apparaat te gebruiken is, is altijd belangrijk. Ik heb het gebruiksgemak als volgt getest:

  • Hoe makkelijk houd je de kledingstomer vast?
  • Zijn er duidelijke indicatielampjes of piepjes die aangeven als het apparaat warm is of juist opraakt?
  • Hoe lang is de kabel en hoe flexibel ben je ermee?
  • Is het waterreservoir makkelijk hervulbaar en duidelijk?

Een goede kledingstomer is er volgens mij uiteindelijk eentje die lekker in de hand ligt, een flexibele lange kabel heeft en de duidelijke indicatielampjes en maximale indicatiestreepjes heeft in de watertank en bovendien makkelijk te hervullen is.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Jasper van Campen
Oprichter en productester

Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer