We koken steeds vaker op een inductie kookplaat in plaats van op gas. Toch is nog niet iedereen overgestapt. Wat zijn eigenlijk de voordelen van inductie en hoe kun je overstappen op inductie? We leggen het je hier uit.
Koken op inductie werkt aan de hand van magnetisme die warmte veroorzaakt tussen de plaat en jouw pan. Het is een elektrische manier van koken. Je hebt dus geen gas meer nodig. Inductieplaten hebben een aantal voordelen ten opzichte van gas en ook keramisch koken, dat werkt aan de hand van hitte:
Koken op inductie heeft twee belangrijke nadelen. Ten eerste kunnen etensresten snel aankoeken op de plaat. Daarnaast is schoonmaken een secuur werkje als eten aankoekt. Je mag het glas niet beschadigen. Gelukkig zijn er speciale middelen voor en een speciaal glasmesje dat de plaat niet beschadigt. Daarnaast moet een inductie kookplaat altijd aangesloten worden op een apart net en soms ook op een geaard stopcontact. In een oude woning betekent dat een kleine verbouwing.
Daartegenover staat dat gas een fossiele brandstof is waarvan de prijs snel kan stijgen. In nieuwe huizen wordt daarom ook nooit meer een gasstel geplaatst. Keramische kookplaten hebben als nadeel dat ze niet automatisch uitschakelen en doorgaans minder warm worden dan inductie kookplaten.
Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer
Keurio.nl wordt ondersteund door haar lezers. Wanneer je via links op onze site aankopen doet, kunnen we een affiliate commissie verdienen. Lees meer over wie ik ben en hoe ik review.
Copyright 2025 Keurio.nl