Een persoon zit glimlachend achter een groep gestapelde dozen met keukenapparatuur, waaronder een Braun-citruspers, een Princess-sapcentrifuge, een Clatronic-sapcentrifuge, een Severin-sapcentrifuge en nog een Citruspersen. De persoon bevindt zich in een moderne keuken met witte kasten.

Citruspers kopen: waar let je op?

Ga je zelf een citruspers kopen? Dan is het slim om op de volgende zaken te letten:

  1. De soort citruspers: Er zijn in principe twee soorten citruspersen: handmatige persen en elektrische citruspersen. Met een 100% handmatige citruspers kan het wel even duren om veel sinaasappels te persen. In mijn review heb ik alleen elektrische citruspersen getest. Deze zijn ideaal als je de pers vaak gebruikt.
  2. Capaciteit: Kies een citruspers met een geschikte capaciteit. Met de meeste modellen kun je één citrusvrucht tegelijk persen. Er zijn ook modellen waarmee je een aantal vruchten tegelijkertijd kunt persen, zoals ook kan in een sapcentrifuge.
  3. Sapopvangbak: Is er een opvangbak voor het sap en hoe groot is deze? Kun je de opvangbak makkelijk verwijderen en legen in een glas? Er zijn ook modellen zonder opvangbak waarbij het sap direct via een schenktuit in je glas terechtkomt.
  4. Kracht en snelheid: Kies je een elektrische citruspers? Let dan op het vermogen van het apparaat en de bouw. Een goed gebouwd apparaat met een groot vermogen perst je sinaasappels sneller en makkelijker. Een hendel maakt het persen vaak ook eenvoudiger.
  5. Materiaal: Let op het materiaal waaruit de perskegel, zeef en sapopvangbak zijn gemaakt. Roestvrij staal en kunststof zijn veelvoorkomende materialen. Roestvrij staal is duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Kunststof slijt sneller en heeft een goedkopere uitstraling.
  6. Reiniging: De meeste citruspersen hebben afneembare onderdelen die vaatwasmachinebestendig zijn. Dat maakt schoonmaken een stuk eenvoudiger.
  7. Geluid: Sommige elektrische modellen werken stiller dan andere. 80 decibel is het gemiddelde geluidsniveau. Kies een stiller model als je niet houdt van lawaai.
Een roestvrijstalen citruspers perst sap in twee heldere glazen gevuld met vers sinaasappelsap. De sapcentrifuge staat op een houten aanrecht met een lichte houtnerfachtergrond. Rechtsonder staat een logo met de tekst "keurio.nl.

Extra opties

Een citruspers is niet bepaald een complex apparaat. Toch hebben citruspersen soms handige extra opties die het persen van sap een stuk makkelijker kunnen maken:

Schenktuit

Zowel handmatige als elektrische citruspersen hebben vaak een opvangbak, die lijkt op een blender, of een schenktuit. Een schenktuit kun je open en dicht klappen als druppelstop, zodat het sap er niet meteen uitloopt. Let bij het kopen ook op de hoogte van de schenktuit. Hoe meer ruimte er zit tussen de tuit en je aanrecht, hoe hoger het glas kan zijn dat je eronder plaatst.

De filters

Citruspersen werken vrijwel altijd met een filter dat het vruchtvlees en de zaden opvangt, zodat het niet in je sap loopt. Met verschillende filters kun je het vruchtvleesgehalte veel beter regelen. Let ook op het materiaal van de filters. Roestvrij staal is duurzamer dan plastic.

Aan- en uitknop

Een citruspers werkt meestal meteen zodra je de stekker in het stopcontact steekt en je de sinaasappels op de perskegel plaatst. Er zijn ook uitgebreidere modellen die een aan- en uitknop hebben.

Perskegels

Hoe meer perskegels, hoe meer verschillende vruchten je makkelijk kunt persen. Sommige perskegels hebben een klein pinnetje op de top dat het persen makkelijker maakt. Net als voor de filters geldt dat een perskegel van rvs steviger en duurzamer is dan plastic.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Jasper van Campen
Oprichter en productester

Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer