Ben je gek op koken, maar niet gek op al het snijwerk? Dan is een foodprocessor een handige keukenhulp. Het lastige is alleen: er zijn zoveel verschillende modellen met allerlei functies en mogelijkheden. Om je op weg te helpen zelf een keuze te maken, heb ik een paar zaken op een rijtje gezet waar je op kunt letten bij het kopen van een foodprocessor:
Apparaten maken geluid, daar kun je niet onderuit. Maar heb je er ook zo’n hekel aan als een foodprocessor zodanig veel kabaal maakt dat het hele huis wakker schudt? Dat is echt niet nodig. Ik raad je aan om een foodprocessor te vinden die maximaal 95 decibel aan geluid maakt, maar liever wat minder. Voor het hakken van noten kan het geluid oplopen tot pakweg 100 decibel voor een redelijk ‘stil’ apparaat.
Keukenapparatuur is handig. Toch kan het een dure grap worden om voor elk klusje een apart apparaat te kopen. Ik raad je aan om apparaten als blenders, staafmixers en keukenmachines overbodig te maken door een alles-in-één apparaat te kopen dat multifunctioneel is.
De betere foodprocessors bieden al deze functies tegelijk. Dat zijn:
Controleer welke accessoires en messen zijn inbegrepen, zodat je zeker weet dat het apparaat veel kan doen in de keuken. Let op: niet alle foodprocessors hebben kneed- of klopfuncties, zoals een keukenmachine wel heeft. Elke apparaat kan pureren en raspen. Als het alleen pureert, is het een blender.
Het kan vervelend zijn een enorm gevaarte op te moeten bergen. Wanneer de foodprocessor niet mooi op je aanrecht staat, ben je het toch liever kwijt. Ik zou je in dat geval aanraden een klein apparaatje te kopen. Dat betekent wel dat je er minder voedsel in kunt verwerken per keer.
Voor grote families raad ik modellen van meer dan 2 liter aan. Voor alleenstaanden is 0,5 liter vaak genoeg. Gemiddelde kleine huishoudens of stellen zou ik een apparaat met een capaciteit van 1 tot 1,5 liter aanraden.
Verschillende snelheden kunnen handig zijn voor verschillende recepten en ingrediënten.
Snelheid en power van de machine lees je af aan de wattage. Over het algemeen zou ik je aanraden om een processor te zoeken die tussen de 600 en 1000 watt levert. Dat is vaak genoeg om al het voedsel snel en effectief te verwerken.
Ik raad je aan ook goed te letten op apparaten die een zogenoemde ‘pulseerfunctie’ bieden. Pulseerfuncties zorgen voor een goede controle over het snijproces en voorkomen dat bijvoorbeeld je pesto plots verandert in een saus of pap.
Ik merkte tijdens het testen dat de meeste foodprocessors makkelijk zijn schoon te maken. Dat komt doordat ik alle onderdelen kon loshalen van het motorblok en in de vaatwasser kon steken. Kies daarom liever voor apparaten met losse vaatwasserbestendige onderdelen. Dat scheelt bloed, zweet en tranen in het schoonmaakwerk.
Toch is het niet altijd slim de messen van het apparaat in de vaatwasser te stoppen, deze kunnen namelijk roesten. Je vindt daarover meer informatie in de koopgids van de blenders.
De meeste foodprocessors worden gemaakt van kunststof. Soms is er een motorblok van roestvrijstaal. Over het algemeen is rvs een steviger materiaal, weet ik vanuit mijn ervaring van het testen van heel veel soorten apparaten. Toch is kunststof vaak prima voor een foodprocessor. Dit materiaal is stevig genoeg en robuust om enkele jaren mee te gaan.
Het kan ook helpen om te kiezen voor een foodprocessor met een garantie. Elke fabrikant zal een andere garantie bieden. Hoe langer de garantie hoe beter. Volgens EU-wetgeving moet de garantie van een apparaat minimaal twee jaar bedragen.
Foodprocessors komen in elke prijscategorie voor, van een paar tientjes tot honderden euro’s. De meeste processors zullen niet duurder zijn dan 100 euro. Duurdere modellen zijn vaak wat groter, hebben meer meegeleverde accessoires en gaan over het algemeen ook langer mee omdat ze robuuster zijn gebouwd.
Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer
Keurio.nl wordt ondersteund door haar lezers. Wanneer je via links op onze site aankopen doet, kunnen we een affiliate commissie verdienen. Lees meer over wie ik ben en hoe ik review.
Copyright 2025 Keurio.nl