Een man die binnen staat, glimlachend en een eierkokerdoos vasthoudt. Om hem heen staan verschillende apparaatdozen, waaronder de merken Russell Hobbs, Severin, Emerio en Tristar. Rechtsonder is het logo van Keurio.nl zichtbaar.

Eierkokers kopen: waar let je op?

Een eierkoker kan een goede oplossing bieden voor iedereen die, zonder minutenlang bij een pannetje in de keuken wil staan, meerdere eieren tegelijk gaart. Handig voor gezinnen op zondagochtend of voor mealpreppers die hun maaltijd voor de week willen klaarmaken. Op het moment dat je een eierkoker koopt, zijn er meerdere aspecten waar je op kan letten, zodat je een eierkoker vindt die aansluit bij jou en je behoeften: 

Capaciteit

Eierkokers variëren in maten. Zo heb je kleine eierkokers met plek voor 3 eieren tot grotere modellen die tot 10 eieren tegelijk kunnen koken.  De capaciteit van een eierkoker hangt af van de hoeveelheid eieren die je in één keer wil koken. 

Formaat

Bij het kiezen van de eierkoker, is het handig om te kijken naar het formaat en het design: 

Het formaat – Heb je een kleine keuken of weinig opbergruimte? Dan kan een kleiner model wat gemakkelijker zijn om op te bergen. Hierbij kun je de vuistregel nemen: hoe meer eieren er in de eierkoker passen, hoe groter de eierkoker is.

Het design – Soms kan een eierkoker, ondanks dat hij plek heeft voor veel eieren, toch een praktisch design hebben. Zo is een rechthoekig of vierkant design handig, omdat je dit makkelijker opbergt dan een rond model. Ook een platte bovenkant is handig: hierdoor kun je eventueel andere producten boven op de eierkoker plaatsen. 

Op een houten aanrechtblad is een wit apparaat met een openklapbaar compartiment gemonteerd. Het compartiment bevat een transparante cilindrische container. Er is een stopcontact op de achtergrond en de URL "keurio.nl" rechtsonder in de afbeelding.
Over het Emerio design is erg goed nagedacht. Zo kan je het maatbekertje opbergen in het apparaat.

Functies

Sommige eierkokers zijn multifunctioneel. Dit houdt in dat de eierkokers niet alleen eieren koken, maar ook in staat zijn om omeletten te bakken of te pocheren. Overigens heb ik in de test met meerdere eierkokers geprobeerd eieren te pocheren en dit was bij geen van de eierkokers een succes.

Eierkokers kunnen daarnaast ook een seintje geven op het moment dat de eieren klaar zijn met koken. Over het algemeen bezit elke eierkoker zo’n seintje, maar verschilt dit van een geluidje tot een uitgesproken bericht. 

Er wordt een eierkoker op een aanrecht getoond met vier compartimenten, waarvan er één een rauw eigeel bevat. Het apparaat is aangesloten op een stopcontact. Een doorzichtige maatbeker en een snijplank liggen vlakbij. De kookplaat heeft een draaiknop aan de voorzijde.
Het testen van de pocheerfunctie van de MOA eierkoker

Soorten eierkoker

Je hebt meerdere systemen om eieren te laten koken:

Maatbeker met millimeters – Eierkokers zijn altijd inclusief maatbeker, omdat je water nodig hebt om de eieren in te laten garen. Sommige eierkokers werken met millimeters: hierbij staat in de handleiding of op de maatbeker hoeveel water je moet toevoegen om je ei te koken op de gewenste gaarheid. 

Het voordeel hierbij is dat de eierkoker stopt op het moment dat het water op is, waardoor de eieren niet doorgaren. Het nadeel is dat je soms moet puzzelen met de juiste hoeveelheid milliliters.

Maatbeker met plaatjes – Net zoals bij de maatbeker met millimeters, moet je bij de maatbeker met plaatjes ook water toevoegen. Bij de maatbeker met plaatjes staat op de maatbeker zelf duidelijk aangegeven hoe gaar het ei wordt met een bepaalde hoeveelheid water. 

Het voordeel is, net zoals bij de maatbeker met milliliters, dat de eierkoker stopt op het moment dat het water op is. Ook hier is het nadeel dat het vinden van de juiste hoeveelheid water soms lastig is. 

Draaiknop – Bij een eierkoker met draaiknop bepaal je, door middel van de draaiknop, hoe gaar de eieren worden. Soms staat dit aangegeven in minuten en soms staat dit ook aangegeven met duidelijke plaatjes. 

Door een draaiknop hoef je niet te zoeken naar de juiste hoeveelheid milliliters, maar vul je de eierkoker met water en geef je via de draaiknop aan hoe lang je wil dat de eierkoker kookt. Dat maakt het gemakkelijker om in te stellen, maar heeft als nadeel wel dat de eieren na het seintje kunnen doorgaren.

Combinatie draaiknop en maatbeker – Dan heb je ook modellen waarbij je eerst moet zoeken naar de juiste hoeveelheid water, om vervolgens de passende tijd erbij te vinden. Dit systeem heeft als nadeel dat het vooral veel puzzelen is om de juiste instellingen te vinden voor je gekookte ei.

Een persoon houdt een transparante maatbeker vast met gegradueerde markeringen voor verschillende niveaus, waaronder 'medium'. De achtergrond is voorzien van een houten oppervlak en een deel van een elektriciteitssnoer met stekker. Rechtsonder is het logo "keurio.nl" zichtbaar.
Bij de Russel en Hobbs vul je het maatbekertje en je hoeft geen timer in te stellen.

Onderhoud en reiniging

Aangezien eierkokers allemaal werken met water, wat soms ook kan opdrogen in de eierkoker, is het fijn om de eierkoker op z’n tijd te kunnen schoonmaken. Daarbij kun je letten op de volgende onderdelen:

Vaatwasserbestendige onderdelen – Sommige eierkokers kun je uit elkaar halen, om de elementen vervolgens los van elkaar in de vaatwasser te stoppen. Dit maakt het schoonmaken over het algemeen snel en makkelijk. 

Uitneembare onderdelen – Op het moment dat de onderdelen los van elkaar in het systeem zitten, haal je deze er ook gemakkelijk uit. Hierdoor kun je de eierkoker ook gemakkelijk (met de hand) schoonmaken. 

Diep of ondiep bakje – Hoe dieper het bakje, hoe moeilijker je erbij komt. Het is bij diepe bakjes niet onmogelijk om er een doekje door te halen, maar het gaat wat lastiger. Bij een ondiep bakje gaat dit makkelijker. 

Een apparaat van het merk Severin met een strak zwart design is op een houten oppervlak geplaatst. Het apparaat heeft een langwerpige vorm met meerdere lagen. Op de achtergrond is een zwart klemachtig onderdeel te zien en aan de rechterkant van het apparaat steekt een netsnoer uit.

Prijs-kwaliteitverhouding

Over het algemeen zit de prijs van eierkokers rond de 30-35 euro. Je vindt dus een goede eierkoker voor 35 euro. Ondanks dat eierkokers geen dure huishoudelijke apparaten zijn, kan het slim zijn om van tevoren te kijken naar de volgende punten:

Garantievoorwaarden – De garantievoorwaarden verschillen per product en per merk. Vaak krijg je 1 tot 2 jaar fabrieksgarantie. Dit houdt in dat, op het moment dat het product kapot gaat zonder dat jij daar iets aan kon doen, het merk onderdelen of het product vervangt of repareert. Hierdoor verhoogt het bedrijf niet alleen de waarde van het product, maar is het product met een hoge garantievoorwaarde ook duurzamer. Zo hoef je geen nieuwe eierkoker te kopen, maar kun je het ook laten repareren. 

Materiaal – Een eierkoker met fijn materiaal verhoogt niet alleen de gebruiksvriendelijkheid, maar kan ook van meerwaarde zijn op het milieu. Zo zijn de meeste eierkokers van plastic of roestvrij staal (RVS). 

Het voordeel van een plastic eierkoker, is dat de eierkoker lichter is en daardoor gemakkelijk te verplaatsen is. Het nadeel van plastic is dat je het lastiger recyclet. Een eierkoker van RVS is wel beter te recyclen en staat ook stevig op het aanrechtblad. RVS heeft wel als nadeel dat je er snel vettige vingers op ziet. 

Zo verleng je de levensduur van de eierkoker

Om het meeste uit je eierkoker te halen, zijn er een paar dingen die je kunt uitvoeren om de levensduur ervan te verlangen:

Gebruik genoeg water – Op het moment dat je te weinig water in de eierkoker stopt en je laat ‘m wel doorkoken, kan de eierkoker droogkoken. Het verwarmingselement draait dan wel, terwijl het niks heeft om te koken. Dit is niet goed voor het verwarmingselement, aangezien het oververhitting kan veroorzaken. Als dit vaker gebeurt, kan dit de levensduur van de eierkoker aantasten. Kijk daarom goed hoeveel water er in de eierkoker moet en houd de eierkoker in de gaten tijdens het koken. 

Het volgen van de gebruiksaanwijzing – Ik raad aan om eerst de gebruiksaanwijzing te lezen voordat je zelf gaat spelen met de eierkoker. Zo geeft de gebruiksaanwijzing vaak goed aan waar je wel of niet op moet letten, welke knopjes je op welke manier moet gebruiken en waar je eventueel op moet letten. Aangezien dit per eierkoker, merk en model verschilt, is het interessant om hier van tevoren in te duiken. 

Water na gebruik weghalen – Alle eierkokers werken met water. Na het gebruik kan er soms een beetje water in het bakje blijven liggen. Ik raad aan om het water er gelijk uit te halen. Zo kan het water potentieel geen schimmel krijgen of verkeerd opdrogen, waardoor je er daar in de toekomst geen problemen mee krijgt. Zeker als je last hebt van kalkwater, raad ik aan om de eierkoker na gebruik goed droog te maken. De kalk kan over een langere periode het verwarmingselement aantasten, wat ook oververhitting kan veroorzaken. 

Schoonmaken – Na ongeveer 5 keer de eierkoker te gebruiken, raad ik aan om de eierkoker goed schoon te maken. Sommige eierkokers hebben onderdelen die je in de vaatwasser kan stoppen, maar bij sommige modellen moet dit met de hand. Of dit wel of niet kan, staat aangegeven in de gebruiksaanwijzing. 

Het schoonmaken doe je met warm water en een beetje afwasmiddel. Gebruik vooral geen agressieve schoonmaakmiddelen: daarmee kun je de onderdelen in de eierkoker aantasten. Gebruik ook geen messen of andere scherpe voorwerpen om eventuele viezigheden uit de eierkoker te schrapen. Ook hiermee tast je de onderdelen aan. 

Berg de eierkoker op een droge plaats op – Ben je klaar met de eierkoker? Dan raad ik aan om de eierkoker op een droge plek op te bergen. Zo kan er geen onnodige vocht in de eierkoker komen, waardoor er geen elementen in de eierkoker kapot kunnen gaan.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Jasper van Campen
Oprichter en productester

Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer