Een rij van zes elektrische tandenborstels die rechtop op een houten oppervlak staan, variërend in kleur en design. Van links naar rechts zijn de tandenborstels wit, zwart met blauwe accenten, lichtblauw, zwart, roze en zwart met groene accenten. De achtergrond is een houten muur.

Elektrische tandenborstel kopen: waar let je op?

Is het tijd voor een nieuwe elektrische tandenborstel of wil je eindelijk overstappen van handmatig poetsen naar elektrisch? Het vinden van de juiste elektrische tandenborstel voor jouw behoeften kan best lastig zijn. Vooral omdat de bekende merken als Oral-B en Philips niet een handvol modellen op de markt zet, maar heel veel verschillende. Wat zet de ene tandenborstel af ten opzichte van de andere? Hieronder lees je waar je op kunt letten als je een keuze maakt.

Het soort rotering

Elektrische tandenborstels zijn verkrijgbaar met verschillende soorten borstelkoppen. Dat zijn de volgende koppen:

  • Oscillerend-roterend: dat betekent dat de tandenborstel op en neer beweegt en draait
  • Sonisch: de borstelkop trilt en beweegt heen en weer

Deze technieken worden ook wel 2D en 3D genoemd, wat een beetje verwarrend kan zijn.

  • 2D-techniek: enkel roterende en een oscillerende bewegingen
  • 3D-techniek: roterende, oscillerende en pulserende bewegingen

Oscillerend-roterende modellen zijn vooral effectief in het verwijderen van tandplak door een draaiende beweging. Sonische tandenborstels zijn vergelijkbaar met een handtandenborstel, maar dan effectiever. Je komt 2D-technieken vaak tegen bij Oral-B en sonische (of 3D) bij Philips.

De borstelharen en kopgrootte

De zachtheid van de borstelharen en de grootte van de borstelkop zijn belangrijk voor mensen met gevoelige tanden of tandvlees. Kleine borstelkoppen kunnen handig zijn voor het bereiken van moeilijk bereikbare plekken.

Accessoires en vervangingen

Let er naast de grootte van het borstelkopje ook op of je losse borstelkopjes kunt kopen van goedkopere merken. Voor Oral-B tandenborstels kan dat doorgaans wel, maar bij sonische Philips modellen wordt het al wat moeilijker andere kopjes te vinden. 

  • Philips-opzetborsteltjes beginnen vanaf ongeveer 30 tot 40 euro voor acht kopjes. Goedkopere merkloze modellen zijn veel goedkoper, maar koop je doorgaans alleen online.
  • Oral-B opzetborsteltjes kosten ongeveer hetzelfde als die van Philips, dus zo’n 30 tot 40 euro voor 8 borsteltjes. Er zijn ook duurdere modellen verkrijgbaar, zoals die voor Oral-B iO waar je voor pakweg 30 euro 6 borsteltjes voor koopt. Merkloze borsteltjes of andere goedkopere alternatieven kosten vaak maar enkele euro’s tot ongeveer een tientje voor een setje. Deze borsteltjes zijn makkelijker om te vinden bij je lokale drogisterij.
  • Het is niet altijd zeker of een goedkoper alternatief net zo goed past als het origineel.

Batterijduur en oplaadmogelijkheden 

Het opladen van een tandenborstel gaat eigenlijk altijd met een klein oplaadstation. Een magnetisch station is makkelijker schoon te maken dan eentje met een pinnetje. Als je liever geen USB-stekkers gebruikt in de badkamer of als je het vermoeiend vindt om steeds weer opzetstukjes voor het stopcontact te zoeken, kies dan een oplader met stekker er al op.

De batterij van een tandenborstel is idealiter snel op te laden en gaat ongeveer twee weken mee. Houd er rekening mee dat claims over de batterijduur op de verpakking niet altijd helemaal kloppen. 

Instellingen en (extra) functies

Op een tandenborstel kunnen allerlei extra’s zitten en verschillende modi, die de ene elektrische tandenborstel luxer maken dan de andere. Je kunt denken aan de volgende extra’s en functies:

  • Reisetuis: Een kapje op je borstelkop is vaak al hygiënisch om je tandenborstel mee te nemen op reis, maar een reisetui is nog makkelijker en schoner. Meestal kun je de tandenborstel niet opladen in het reisetui, dus neem de oplader los mee als je lang weggaat.
  • Poetsstanden: Sommige tandenborstels hebben standen voor bijvoorbeeld het poetsen van wittere tanden, tandvlees of zelfs je tong. 
  • Druksensoren: Dit worden ook wel pressure sensors genoemd. Een rood lampje of andere indicatie op het display kan aangeven dat je te hard op je tanden of tandvlees drukt, wat niet goed is voor je tanden.
  • Batterijweergave en timer: Sommige displays geven aan hoelang je poetst en hoeveel batterij je nog over hebt. Andere modellen schakelen zichzelf na twee minuten uit als je poetst of geven alleen met lampjes aan als de batterij leeg is.
  • Apps: Een zeer digitaal model kan in verbinding staan met een app, die tand voor tand je poetstechniek volgt en kan aangeven of je poetstechniek beter kan.

Prijs en garantie

De prijzen van elektrische tandenborstels kunnen enorm verschillen, merkte ik in mijn test. Het is belangrijk om een model te kiezen dat binnen het budget past, maar ook betrouwbaar is. Controleer daarnaast de garantievoorwaarden om te zien wat deze dekt. Over het algemeen geldt dat een model met een zichtbaar display (dus geen lampjes of effen knoppen) en een verbinding met de app kan maken, een pak duurder is.

Gebruiksgemak

Een tandenborstel moet goed poetsen, maar als je het gebruiksgemak vervelend vindt, kan het alsnog als een miskoop voelen. Als je een tandenborstel kiest die prettig in gebruik moet zijn voor elke dag, let dan op de volgende zaken:

  • Trillingen in handvat: Controleer in reviews van andere gebruikers, of zoals die van mij, of het handvat meetrilt. Als je dat niet prettig vindt, kun je dat model laten staan.
  • Gewicht: Kies voor een lichtgewicht model als je liever niet te veel tilt elke dag.

Geluidsniveau: Een luidruchtige tandenborstel kan vervelend zijn als je het apparaat elke dag gebruikt. Het gemiddelde geluidsniveau in mijn test was 67 dB.

Bronnen

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Jasper van Campen
Oprichter en productester

Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer