Een stapel van zes gevouwen handdoeken in verschillende kleuren wordt tegen een houten achtergrond geplaatst. De kleuren van boven naar beneden zijn roze, donkergrijs, lichtgrijs, donkerblauw en marineblauw. Rechtsonder staat een klein logo met de tekst "Keurio.nl".

Handdoeken kopen: waar let je op?

Prijs

Handdoeken kun je vaak kopen per stuk, per paar of soms wel per tien. Vaak zie je: hoe meer je er tegelijkertijd koopt, hoe goedkoper de handdoek per stuk is. Als je aan een budget zit, is het daarom interessant om te kijken naar die stapel-deals.

Toch is het soms wel waard om wat extra neer te leggen voor een handdoek. Een goede, kwalitatieve handdoek is vaak enkele euro’s per handdoek goedkoper, terwijl je er wel meer plezier aan ervaart.

Een mooie prijsbesparingstip van Marja is: recyclen. ‘Ik heb niet een stofdoek in huis. Alles is gerecycled. Die oude handdoek kun je nog heel goed als een sop lap gebruiken. Of een stofdoek. Of waarmee ik de vloer aandweil’.

Kleur

Misschien dat een leuk kleurtje interessant klinkt, maar Marja raadt het toch niet aan. ‘Geverfde handdoeken nemen minder water op. Je zult het allemaal herkennen: een gekleurde handdoek droogt je altijd minder goed dan een witte handdoek. Wit is een natuurlijke vezel en dat neemt makkelijk vocht op van je lichaam’.

‘Het ene lichaam is anders dan het andere en als je gedoucht en gedroogd hebt, zie je ook: mijn handdoek is vies’, aldus Marja.

Materiaal

Katoen – Alle handdoeken uit mijn test zijn gemaakt van 100% katoen. Daarin heb je nog onderscheid in bijvoorbeeld Egyptisch katoen (wat vaak duurder en fijner is) of de algemene Pima katoen, die je bij veel handdoeken terugvindt.

Microvezel – Je hebt ook microvezel handdoeken. Deze handdoeken drogen heel erg snel, maar; drogen jou dan weer slecht. Je houdt altijd een natte gloed op je huid en na een douchebeurt is zo’n handdoek niet echt lekker. Het is wel praktisch als je op het strand gaat liggen of een handdoek wilt meenemen die niet veel ruimte inneemt.

Linnen handdoeken – Verder heb je ook nog linnen handdoeken. Dit type handdoek wordt vaak gebruikt bij een Turkse hamam of een andere sauna. De handdoek droogt snel en is ook lekker licht. Ook deze handdoek laat een gloed op je lichaam achter. Als badkamer handdoek raad ik dit model daarom niet aan.

Afmetingen

Handdoeken komen in meerdere afmetingen. Zo heb je gastendoekjes, die gemiddeld 30x50cm of 40x60cm zijn. Ook heb je sporthanddoeken, die vaak 30x130cm of 30×140 cm zijn. Voor een handdoek in de badkamer is het gemiddelde 50×100. Een badlaken is vaak 70×140.

Een fijne, grotere handdoek is vaak 50×100. Mocht je niet zo veel handdoek nodig hebben, dan is 30×50 vaak ook prima.

Onderhoud en wasinstructies

Het liefst was je de handdoeken gezamenlijk met andere was. Of dat kan is weer een andere vraag. Kijk daarom welk wasprogramma de handdoek zelf hanteert en of dat overeenkomt met je eigen voorkeur. Kijk ook of de handdoek in de droger kan en of het nodig is om de handdoek, na het wassen en drogen, eventueel nog moet strijken.

Marja raadt aan om de handdoeken te wassen op minimaal 60 graden. En ook: wasverzachter achterwegen te laten. ‘We hadden vroeger nooit wasverzachter. Nu hebben we wasverzachter omdat we zo veel zeep gebruiken dat de was niet goed droogt en het muffig uit de wasmachine komt. Als je met wat minder zeep wast, is het probleem zo opgelost’.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Jasper van Campen
Oprichter en productester

Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer