Zo heb ik de kaasschaven getest

Laatste update: 21 mei 2024

Hoe test je een kaasschaaf? Je zou zeggen, door te schaven. Toch heb ik geprobeerd om je net even wat meer informatie te geven dan ‘schaaft lekker’. Om dat te doen heb ik gekeken naar de schaafkwaliteiten van ieder model op drie verschillende kaassoorten. Dat was een jonge kaas, een belegen kaas en een oude kaas. 

Van elke kaas schaafde ik drie plakjes. Zo kon ik voor je ontdekken of de kaasschaaf niet een gelukstreffer had en inderdaad consistent goed schaaft. Door de plakjes ook te wegen, kreeg ik een nog beter beeld van hoe elke schaaf werkt en hoe dik en stevig de plakjes zijn. De beste kaasschaaf schaaft consistent goed en maakt rechte plakjes.

Een dunschiller verschilt niet veel van een kaasschaaf. Met andere woorden: je kunt vaak ook groenten schillen met een scherpe schaaf. Ik testte daarom hoe elk model, naast kaas, ook een wortel schilt. Hoe consistent dat gebeurt, testte ik door de wortelschillen te wegen na afloop. Niet elke kaasschaaf in de test was even goed in wortels schillen.

Bij elke schaaf- en schiltest beoordeelde ik ook hoe makkelijk het schaven of schillen me afging. Een soepele beweging is beter dan door de kaas of schil van je groente heen ploeteren. Bovendien zorgt een soepele beweging voor mooiere egale plakjes. Daarom is dit onderdeel van de test niet te onderschatten. Bedenk daarnaast dat je misschien dagelijks dit accessoire gebruikt in je keuken.

Naast de schaafresultaten van ieder model, keek ik ook naar de bouw van de kaasschaven, hoe lekker ze vasthielden, van welke materialen ze zijn gemaakt en hoeveel de kaasschaaf weegt. Nu weet ik dat het gewicht van de kaasschaaf niet per se iets zegt over de werking, maar het is voor het maken van je keuze wel handig om te weten hoeveel elk model weegt. 

Persoonlijk vond ik een lichtere kaasschaaf met een kunststof handvat prettig om vast te houden, maar misschien hecht jij meer waarde aan een lekker solide en zwaarder model, bijvoorbeeld van rvs.

Het is niet aan te raden om je kaasschaaf in de vaatwasser te stoppen, want de messen worden dan snel bot. Ik heb daarom elke kaasschaaf na iedere consistentietest afgewassen met de hand. Dit deed ik om te zien of dat makkelijk ging en je alle kaasresidu eenvoudig verwijdert van het mes.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Jasper van Campen
Oprichter en productester

Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer