Een elektrische waterkoker met een zwarte handgreep en voet wordt verlicht met blauwe LED-lampjes. De waterkoker, gemaakt van transparant glas, is half gevuld met water en staat op een houten aanrecht. De branding "Keurio.nl" is zichtbaar in de rechteronderhoek, wat gebruikers eraan herinnert om regelmatig de waterkoker schoon te maken.

Is een waterkoker ongezond?

Laatste update: 13 augustus 2024

Een waterkoker gebruiken is de snelste en gemakkelijkste manier om een kopje thee te zetten, maar volgens sommige gebruikers zou het gevaarlijk kunnen zijn om het water in de kan twee keer te koken en door het water te koken kan er veel kalk ontstaan in de koker. Hoe ongezond is de waterkoker eigenlijk?

Water twee keer koken

Het is niet slim om water twee keer te koken. Het water kan daar een vieze smaak door krijgen en dat zal je kopje thee er niet lekkerder op maken. Er zijn ook wetenschappers die stellen dat het water een tweede kookbeurt geven stoffen als nitraten en fluoride kan versterken. De concentraties in het water kunnen sterker worden waardoor je meer van deze stoffen binnenkrijgt die slecht voor je gezondheid zijn. Maar andere onderzoekers hebben deze aantijgingen weerlegd in Nederland. Deze stoffen komen dusdanig weinig voor in water dat zelfs na een aantal keren koken, de concentraties niet te hoog worden. Dus, hoewel je kop thee er niet lekkerder op wordt met twee keer koken, is het niet ongezond.

Is kalk ongezond?

Een waterkoker kan ook kalk bevatten. Dit zie je bijvoorbeeld onderin de waterkoker als een laag hard wit poeder. Het kan ook in het filter van de waterkoker aanwezig zijn. Het is belangrijk om de waterkoker te ontkalken, want daarmee zal de waterkoker langer meegaan. Het is echter niet per se ongezond om kalkrijk water te drinken. Kalk is zelfs belangrijk voor ons lichaam als bouwstof voor onze tanden en botten. Je kunt een waterkoker ontkalken op de volgende manieren:

  • Zet de waterkoker aan met een scheut azijn. Spoel de waterkoker daarna goed door met vers water omdat je thee anders zuur zal smaken.
  • Je kunt hetzelfde effect bereiken met een citroenzuur. Meng een sterk concentraat dat je bij de drogist koopt wel even met water, want het is nog zuurder dan azijn!
  • Je kunt ook een zogenoemd antiketelsteensponsje onderop de waterkoker leggen. Deze vangt als het ware de kalkaanslag op.

Was dit artikel behulpzaam?

Bedankt!

Over de auteur

Jasper van Campen
Oprichter en productester

Wie is toch die man die al die producten test? Laat ik me even voorstellen! Ik ben Jasper van Campen en ik test al heel wat jaren producten. Met name artikelen voor in huis, de tuin en de keuken laten... Lees meer